23 november 2005

Dawit fri eller inte?

Nu ser man hur mycket ett svenskt medborgarskap är värt.

Hur blir det? Kommer den eritreanska regimen nu inte släppa Dawit Isaak eller inte? Sedan Dawit fängslades för fyra år sedan har den svenska staten hellre låtsats som ingenting än att hjälpa honom därifrån. Jämförelsen med amerikanska medborgare i samma situation är lätt att göra.

USA verkar, ibland bokstavligen, beredda att gå över lik för sina medborgares skull. Den svenska regeringen bryr sig mer om att gulla med diktaturer och formalia än att våga ställa krav. Det finns inte ord för hur förbannad man blir!

Hade Sverige vågat agera lite mer amerikanskt hade Dawit varit fri för längesen. Hade det å andra sidan varit i Nordamerika som Dawit varit fängslad - då hade den svenska regeringen agerat svenskt. Det vill säga antiamerikanskt. Man hade satt hårt mot hårt och krävt en frigivning samt utlämnande. Men Dawit är inte terrorist. Dawit är inte fängslad av USA. Således uppfyller han inte de två krav som verkar vara grunden för att regeringen ska bry sig.

(Sure, all kritik mot USA och Bush är definitivt inte obefogad. Men den federationen bryr sig om sina medborgare, no doubt about it. Sverige gör inte ett skit.)

Jag och massor av andra liberaler jublade när Dawits frigivningsbesked kom i lördags morse. Men nu verkar det bara som om det var sossarnas PR-byrå som försökte få lite spinn. Eritrea har nu dementerat att Dawit ska släppas. Kan inte regeringen för en gångs skull sätta ner foten och se till att Dawit blir frigiven? Är det så jävla mycket begärt?!

Om inte annat... det ligger en armada av JAS-plan och bara skräpar. Plan som regeringen ändå bara vill bli av med, och Särskilda Skyddsgruppen (SSG) är redan utstationerad i Afghanistan och Kongo. Vad hindrar regeringen från att våga stå upp för demokrati och frihet - och beordra militären att frita Dawit?

Läs mer: Liberala Studenter Linköping.