12 november 2005

Åke Green - igen.

HD-processen mot hetsprällen från Öland har precis inletts. Jag har berört fallet vid ett par tillfällen tidigare. Båda gångerna har jag försvarat hans yttrandefrihet och önskat att han inte ska dömas. Jag har ändrat mig. Prälleponken ska dömas. Det är inte hans fel att vi har mongo-lagar i Sverige och det är heller inte HD:s fel.

Dock: Lagen och förarbetena säger att den som sprider såna åsikter ska straffas. Och han har inte bara stått i sin kyrka och predikat - först bjöd han in en massa olika medier till predikan. När det inte gav genomslag skickade han tydligen texten och ljudupptagningar till större blaskor och "live"-media.

Han hade således ett tydligt uppsåt att sprida hatpropaganda. Här är förarbetena till HMF-lagstiftningen glasklara. Jag gillar inte lagen och tycker den ska avskaffas typ igår - men så länge en lag finns så ska den dömas efter. En godtycklig rättsstat är lika farlig för demokratin och det liberala samhället, som förbud mot yttrandefrihet.

Att försöka komma tillrätta med hatbrott är naturligtvis bra. Men varför inte följa de ganska goda exempel som redan finns i ett flertal länder och strama upp nu- (då-) varande lagstiftning runt hot, uppvigling etc och dessutom införa dimensionen hate crime: att straffen kan bli grövre om det är "extra oprovocerat", dvs för att det finns ett hatperspektiv hos gärningsmannen?

Extralagar som förbjuder åsikter är ett mångfalt större hot mot det öppna samhället (som gynnar etniska, religiösa och sexuella - etc - minioriteter mest) än vad Hitlers ideologiska följeslagare någonsin kommer bli.

Till sist: HBT-personer, en folkgrupp? Vad är det för trams? HMUM borde lagen heta isåfall - Hets Mot Utsatt Minioritet.

1 Comments:

Blogger Fredrik Lindholm said...

Nej, den borde heta HMUM(FÖAVSD) Hets Mot Utsatt Minoritet (För Att Vi Säger Det.)

Ytterliggare ett exempel på när man gör skillnad på folk och folk.

17/11/05 17:11  

Skicka en kommentar

<< Home