21 januari 2005

Pastorn en propp?

Mediesverige har i mellersta januari såväl -04 som -05 dominerats av två pastorer. Knutbys egen pingstscientolog Helge Fossmo förra året; Ölands lille hetsprälle Åke Green i år.

Åke Green predikade, sommaren 2003, att homosexualitet var en "cancersvulst på samhällskroppen" och lite annat smått och ont. Det torde inte komma som en överraskning för någon, då etern återigen varit sprängfylld av hat mot och försvar för Green (med anledning av att hovrättsförhandlingarna upptogs 20/1).

Jag tycker, uppriktigt sagt, att Åke Green är dum i huvudet. Det är så snuskigt avskyvärt, det han säger! Även om han inte rakt av uttalar hat eller hets mot vare sig någon enskild HBT-person, eller ens en grupp människor, så är den underliggande meningen inget man behöver vara raketforskare för att räkna ut. Och att människor, än idag - på tvåtusenjävlatalet! - hyser dessa värderingar, är för mig skrämmande. Riktigt otäckt skrämmande.

Men - jag tycker inte att det var rätt att han dömdes. Av två huvudanledningar. Ett: Han bör inte dömas enligt lagen - han hetsar faktiskt inte mot homosexuella utan, om han alls gör det, mot homosexualitet. Lika korkat, men man kan inte dömas för hets mot företeelse, eller missaktning mot sexualitet.

Två: Åke Green är enligt mina grundläggande värderingar jordens pajas och, om uttrycket ursäktas, som sagt totalt dum i huvudet. Men det är inte olagligt att vara dum i huvudet. Demokratin och de värderingar som är sammanflätade med systemet vinns och återvinns (?) inte genom att man stiftar lagar som förbjuder folk att uttrycka korkade åsikter. Den vinns och vinns åter genom att demokrater, humanister och liberaler ställer sig längst fram på barrikaderna och skriker högt åt Åke och hans meningsfränder just att de är dumma i huvudet.

Yttrandefriheten är den viktigaste principen av alla - utan yttrandefrihet spelar det ingen roll hur många av de andra (negativa; positiva; suggestiva...!) som tillerkänns medborgarna av de styrande. För utan yttrandefriheten (gärna konstitutionellt befäst) kan man inte klaga när någon av de andra ovillkorliga fri- och rättigheterna kränks. Åke ska få utnyttja sin rätt att vara korkad och säga korkade grejer - och vi liberaler måste utnyttja vår och förklara varför det han säger är just korkat. Om Åke förbjuds att predika antihomobudskap idag, är risken avsevärt mycket högre att RFSL förbjuds att få ge honom en känga imorgon. Pastorer som är rädda för att människor älskar varandra, skrämmer mig inte. Men ett samhälle som kriminaliserar åsikter och belägger sina medborgare med munkavel - det skrämmer mig något så fruktansvärt.

Men, om de söta snubbarna i hovrätten ändå anser att Åke Green gjort sig skyldig till att ha visat "missaktning mot en grupp" och därmed till hets mot folkgrupp, så snälla - ja, jag säger snälla - befäst inte fängelsedomen mot människan. Döm till samhällstjänst. Och förlägg den till Tantolunden i augusti i år. Låt Green avtjäna sin samhällstjänst genom att i en paneldebatt eller likande på Stockholm Pride, få förklara vad han menade - och om han så önskar, be alla HBT-personer som känt sig kränkta om ursäkt.

Jag önskar varken empati eller sympati med Åke Green - som jag nämnt flera gånger tycker jag att han är dum i huvudet, och att hans åsikter är avskyvärda. Men ha överseende med honom - kanske är han ingenting annat än en seg blodpropp i samhällskroppen?

TIM NILSSON
Love, peace and antihomophobia.